Schalke 04'te uzun süredir yaşanan bu kriz konusunu iki şekilde ele almakta fayda var: Saha içi ve dışı.
17 Ocak’tan bu yana, neredeyse 1 yıldır ligde 25 maç kazanamayan bir takımın röntgenini sadece saha içinde çekemeyiz. Teknik direktör değişiyor, kadrodışı kararları alınıyor, sakatlıklar yaşanıyor ama bir türlü 3 puan alınamıyorsa ve Alman futbolunun büyük takımlarından birisi tarihinde 4. kez küme düşme eşiğine geldiyse bu durumun saha dışı röntgenini de çekmemiz gerekiyor.
Peki saha dışındaki konu ne tam olarak? Bu konu birçok kişiye göre belki daha eskilere kadar gider ama 1,5 sene öncesine kadar gidebiliriz.
Daha önce 24 yıl Mainz’da görev yapmış, Klopp ile beraber çalışmış Christian Heidel’in Mart 2019’da istifasına kadar gider hatta bu konu. Heidel’in o zamanlar denetim kurulu başkanı Clemens Tönnies ile aralarının bozulduğu haberi çıkmıştı basına. Her ne kadar aralarının bozuk olduğu söylense de, Heidel'in görevden ayrılmasından birkaç ay sonra Antalya Belek'te tatil yaparken felç geçirmesi sonucunda özel jetiyle onu almaya gelen isim Tönnies'ten başkası değildi.
Birçok Schalke bloggerı ve fan grup üyelerine göre Heidel bugün yaşanan krizin en önemli aktörlerinden biri çünkü onlara göre Heidel döneminde transferlere çok yüksek bonservisler ödendi ve bu futbolcularla da maliyetli sözleşmeler imzalandı. Heidel döneminde Embolo'ya 27 milyon Euro, Bentaleb'e 19 milyon Euro, Rudy'e 13, Konoplyanka'ya 13 milyon Euro, Suat'a 11 milyon Euro olmak üzere diğer futbolcularla beraber toplamda 150 milyon Euro'dan fazla para harcanmıştı sadece 3 sezonda! Transfer kazancı olarak ise Sane ve Kehrer'den gelen yaklaşık 90 milyon Euro'yu sayabiliriz. Aynı dönemlerde ise Sane ve Kehrer hariç transfer gelirleri ise sadece 25 milyon Euro.
Christian Heidel (solda) ve Clemens Tönnies
Heidel ile yollar ayrıldıktan sadece 1 gün sonra yerine Red Bull firmasının spor organizasyon bölümünün takım koordinatörü ve mevcut olarak görevde olan (en azından yazıyı yazarken görevde hâlâ) Jochen Schneider geldi. Schneider ise 2015’e kadar 16 yıl Stuttgart sportif direktörlüğü sonrasında hepimizin bildiği Red Bull projesine geçti ve Red Bull takımlarının (RB Leipzig, RB Salzburg, New York Red Bulls, Red Bull Brasil) koordinatörü olan bir isim.
Heidel gönderildikten yaklaşık 2 hafta sonrasında da teknik direktör Domenico Tedesco'nun görevine son verildi. Tedesco ayrıldığında Schalke düşme hattından sadece 4 puan yukarıdaydı. Tedesco'nun yerine takımı sezon sonuna kadar kulübün efsanelerinden Huub Stevens çalıştırdı ve sezon bitiminde göreve hepimizin bildiği gibi David Wagner getirildi.
Schneider’in ekibe dahil olmasının birkaç ay sonrasında ise daha önce Stuttgart’taki görevine son verilen Michael Reschke teknik sorumlu olarak göreve başladı. Bu arada Ozan Kabak Stuttgart’a Reschke dönemindeyken transfer oluyor ve Reschke Schalke’ye geçince Ozan’ı da Schalke'ye alıyor. Hatta Ozan kendisini ikna edenlerden birinin Reschke olduğunu söylemiştir.
Tönnies’e de değinmek lazım. Girişimci ve senelerdir başında olduğu aile şirketi olan bir Mezbahası var. 26 senedir kulübün içinde olan bir isim ve geçtiğimiz yaz istifa edene kadar da yaklaşık 20 senedir denetim kurulu başkanıydı. Tönnies açısından işler Ağustos 2019’da işler rayından çıktı diyebiliriz. Katıldığı bir etkinlikte Afrika'ya enerji yatırımı yapılması gerektiğini söyleyerek, "Böylece Afrikalılar ağaçları kesmeyi ve karanlık çöktüğünde çocuk yapmayı keseceklerdir" ifadelerini kullanmıştı. Bu durum Schalke taraftarları başta olmak üzere tüm Almanya’da tepki çekti ve Tönnies özür dileyerek görevi 3 aylığına bıraktı.
Clemens Tönnies
Tüm bu çalkantılar devam ederken 15 Aralık 2019'da oynanan E. Frankfurt maçında Schalke'nin ve Alman futbolunun kaledeki en büyük umutlarından olan Alexander Nübel E. Frankfurt'lu Gacinovic'e attığı "kung-fu" tekmesiyle kırmızı kart görüyor ve 4 maç oynamama ve 12 bin Euro para cezası alıyordu. Bu olaydan sadece 2 hafta sonra Bayern Münih kulübü sezon sonu sözleşmesi sona erecek olan Nübel ile sözleşme imzaladığını duyurdu. Nübel sezon sonu Schalke'den ayrılacaktı!
O da tıpkı Neuer gibi Bayern'in yolunu tutmuştu. Wagner taraftarın tepkisine rağmen sezonun 2. yarısındaki maçlara yine Nübel ile başlamıştı ancak bir şeyler iyi gitmiyordu. Nübel'in mutsuzluğu ve hatalarıyla beraber kendisine yedek kulübesi görünmüştü artık. Schalke'de kaleciler bitmiyordu adeta. Kötü gidişat üzerine verilen pandemi arası sonrası dönüşte kaleye genç isim Markus Schubert geçmişti ancak takımla beraber o kadar kötü performans sergiledi ki, Nübel tekrardan kaleyi devralmıştı 4 maç sonrasında.
Sezon başında ırkçılık damgası kulübe yapışmış durumdayken bana göre olabilecek en kötü şeylerden biri oldu ve o hep değindiğimiz “17 Ocak’ta alınan son galibiyet olan Gladbach maçı”ndan birkaç hafta sonra Hertha Berlin’e karşı oynanan DFB Pokal maçında Berlin’li Torunarigha’ya ırkçı bir saldırı yapıldı tribünden. Maymun sesleri çıkartılmış ve Torunarigha ağlayarak oyundan çıkmak istemişti. 100. dakikada da kırmızı kart görmüştü zaten. DFB, bu vahim durum için Schalke 04'e 50 bin Euro'luk para cezası verdi. Bu durum Almanya gündemine ırkçılık konusunu birkez daha getirmişti şüphesiz.
Torunarigha’nın ahı olsa gerek, o zamanlardan bu yana Schalke hem saha içinde hem de saha dışında çok çok kötü bir durumda.
Pandemi döneminde Schalke 04 diğer kulüplerden daha çok krize girdi ve eyalet maliye bakanlığının kefil olmasıyla yaklaşık 40 milyon Euro’luk kredi çekildi. Bununla beraber oyunculara ödenecek maaşlara limit getirildi. Kulüp 2019 yılının sonunda borcun 197 milyon Euro olduğunu, Haziran 2020'de ise borcun düşmek şöyle dursun, 205 milyon Euro'ya yükseldiğini açıkladı. Bunlar yetmezmiş gibi Tönnies’in mezbahasında toplu Covid vakalarının çıkması ve işin özünde mezbahada hiç önlem alınmadığının ortaya çıkmasıyla Tönnies’i yine hedef tahtasına koydu ve saha içinde alınan başarısız sonuçlarla beraber baskılara dayanamadı ve Haziran 2020’de istifa etti. Tönnies’in yerine ise geçici olarak Jens Buchta geçti.
Michael Reschke
Geçtiğimiz günlerde de Reschke ile yollar ayrıldı. Reschke ile Schneier’in aralarının açılma sebebi olarak Reschke’nin Omar Mascarell’in transferi için hem oyunucunun menajerinden hem de Schneider’den habersiz şekilde Hertha Berlin’le görüştüğü basına sızdı. Bu kabul edilemezdi çünkü Reschke göreve başladığında resmi siteden duyuru yapıldığında Reschke'nin Schneider'in altında çalışacağı belirtilmişti.
Bu da yetmezmiş gibi 27 yıldır kulüp içinde çeşitli görevlerde yer alan ve aynı zamanda DFL’de de görev alan finans müdürü Peter Peters da Haziran 2020’de görevinden istifa etti. Peters’in Veltins Arena’nın inşaasında ve Gazprom anlaşmasında önemli rol oynadığı biliniyor.
Ayrılıklar bununla bitmiyor. 2001’den bu yana kulüpte olan medya ve iletişim direktörü Thomas Spiegel de Mayıs 2020’de görevinden ayrılıyordu.
Peki saha içi?
Yönetim kademesi kaynayan kazan gibiyken saha içinde neler oluyordu?
Geçtiğimiz günlerde yaşananları belki takip etmişsinizdir. Heidel döneminde takıma dahil edilen Nabil Bentaleb ile Amine Harit ve bu sezon başı takıma gelen veteran Vedad Ibısevic kadro dışı bırakıldı. Teknik direktör Baum’a karşı saygısızlık yaptıkları belirtiliyor.
Olay sonrasında Ibısevic’in sözleşmesi feshedildi ve 2020 sonunda takımdan ayrılacak. Daha önce de 2 kez kadro dışı kalan Bentaleb ile sezon sonunda yollar kesin olarak ayrılacak. Harit’e ise bir şans daha verildi.
Saha içinde yazacak başka bir şeyim yok çünkü işin aslı saha içinde hiçbir şey olmuyor. Bir şeyler olsa en azından Schalke adına haneye yazacak bir 3 puan bulabilirdik belki…
Konunun teknik/taktik değerlendirmesini işin ustalarına bırakıyorum.
Son olarak, Borussia Dortmund taraftarı olarak Schalke’nin kulüp tarihinde 4. kez ligden düşmesini asla ama asla istemiyorum ve nedense bir şekilde lige tutunacaklarını düşünüyorum. Onlar olmadan bu lig bizim için daha az keyifli olacaktır.
Yorumlar