2019/2020 sezonu önceliklerden ve insan sağlığından ötürü ağızlarda acı bir tat bıraktı. Her ne kadar yersiz olduğu düşünülse de kulüplerin ham maddesi olan seyirci faktörü denklemden bir süredir çıktı. Kimi liglerde bu teknolojik yöntemlerle bertaraf edilmeye çalışılsa da ekrandaki spor kimseyi tatmin etmiyordu. Ancak insanlar yavaş yavaş bu hastalıkla yaşamak zorunda olduğunun farkına varıp hem tutkusunu sürdürerek gündemden uzaklaşmak, hem de takımlarına ve geleneklerine sahip çıkmak istedi. Sağlıkçılara hak vererek bunun gereksiz bir romantizm olduğunu düşünsem de futbol makinesinin optimal çalışması için taraftarlar işin içine fiziksel olarak dahil edilecek gibi. Ama kulüplerin alması gereken bolca ders var.
İlk olarak para. Geçen sezon astronomik ücretler verdiğiniz oyuncunun maaş günü gelince hesap çarşıya uymaya bilir. Böyle bir dönemde en mantıklısı kontrollü ve ölçekli finansal küçülmeler. Bu araf dönenmde hangi başarı elde edilirse edilsin boş bir statta kontrollü bir tören olacak ve tat vermeyecek. Red Bull Salzburg’un Şampiyonluk Kutlaması anaokulu mezuniyeti gibiydi ve göze komik geldi. Red Bull demişken artık firmalar yavaş yavaş sponsorluktan elini çekebilirler çünkü onlar da kendi hayat kavgalarına dönecek. (Bahis şirketleri hariç tutulabilir çünkü top mutlaka en zor dönemlerde bile bir yerlerde döndü. Örn. Belarus, Botswana ve Nikaragua ligleri).
Bu küçülmeler taraftara lanse edilirken pazarlama ve halkla ilişkiler departmanları bolca çalışacak. Çünkü kulüp taraftara yeni flaş bir transfer sunmak yerine belki de altyapıdan veya kadroda halihazırda underrated/hakkı teslim edilmeyen bir oyuncuya bir PR çalışması yapmak zorunda. Bence de en mantıklı yol bu gibi. O zamanki kulüp başkanını veya sportif direktörü taraftar sezon sonunda iyi anmayabilir ama 5 sene sonra diğer kulüpler pandemi sezonundan kalma yükle boğuşurken bu akılcı kulüp yoluna daha sağlam devam edecek. Günü kurtarmak yerine geleceğe bir tuğla koymak gerekiyor. Türkiye ligindeki yabancı sistemi değişimleri işin en saçması çünkü hali hazırda zor durumda olan kulüpler artık eldeki yabancılarını en yüksek fiyattan çıkarıp piyasanın en iyi yerlilerini en uyguna alma mücadelesi verecekler.
Öte yandan kulüpler tribünden kazanamadığını dijitalden ikame etmeye çalışıyor. Her platformu denemelerinde fayda var çünkü artık insanlar evde daha çok vakit geçiriyor ve multimedya kanallarındaki çekicilik artarsa ordan da gelir elde edilebilir. İnanılmaz derece fanatik insanlar var ki Reus’un hayatından 10 saatlik bir kesit bile hatrı sayılır bir izleyici toplayabilir. Antrenmanlar, kamplar ve nice takım aktivitelerine seyirci de çevrimiçi olarak dahil olmalı. Çünkü insanların gündemden uzaklaşmaya ihtiyacı var ve iyi içerikler onlara sakinleştirici etki verecektir.
Umarız bu hastalığın aşısı yakın zamanda bulunur ve insanlar normal hayatlarına dönebilir ama şu an yapılabilecek tek şey en kötüden alınabildiği kadar fazla randıman alınması.
Yorumlar