Örnek Alınacak Bir Kariyer: Remzi Kahraman

Örnek Alınacak Bir Kariyer: Remzi Kahraman


Genç yaşta C, B ve A lisansını alıp antrenörlük kariyerine erkenden atılan, Jorge Sampaoli'nin yanında staj yapan ve şu anda Çin'de Eintracht Frankfurt için oyuncular yetiştiren Remzi Kahraman'a merak ettiklerimizi sorduk.

Remzi Bey biraz kendinizden bahseder misiniz?

27 yaşındayım ve şu an Eintracht Frankfurt için uluslararası antrenör ve eğitmen olarak çalışıyorum. İlk antrenörlük adımlarımı 14 yaşında doğduğum ve büyüdüğüm şehrin kulübün altyapısında attım. Küçüklüğümden beri kendimi hep antrenör olarak görürdüm. 17 yaşımda B lisansı aldıktan bir sene sonra 2. lig ekibi Wehen Wiesbaden takımından teklif geldi ve orada ilk önce altyapıda antrenör ve sonradan video ve maç analiz bölümü müdürü oldum. Ondan sonra Mainz ve Wolfsburg gibi kulüpler için çalıştım ve şimdi ise Avrupa Ligi'ni kazanan Eintracht Frankfurt için çalışıyorum.


14 yaşında sakatlık geçirip futbolculuk kariyerinize erkenden veda etmişsiniz, bunun sizin üzerinizdeki etkisi neler oldu? Psikolojik olarak neler yaşadınız?

Antrenörlüğe başladığım ilk zamanlar futbolda farklı bir perspektif kazandım ve psikolojik olarak kendimi hızlıca adapte ettim, çünkü kariyerimi futbolda antrenör olarak devam edeceğimi biliyordum. Misafir işçi bir ailede büyüdüğüm ve genç yaşta farklı zorluklara karşılaştığım için adapte olmak benim için zor olmadı.

Kariyerinize nasıl başladınız? Profesyonel gelişiminizde ne tür sertifika ve diplomalara sahipsiniz?

14 yaşımda ilk önce zamanında Idstein alt yapısının direktörü olan Walter Neumann ile beraber çalıştım ve o zamanlar da kendimi farklı antrenörlük kitapları ve kursları ile geliştirdim. 16 yaşımda C lisansı, 17 yaşımda B Lisansı ve Elite Jugend Lisansı ve sonra 24 yaşımda A lisansına sahip oldum.

Genç yaşta başlamanın avantajları ve dezavantajları neler oldu?

Genç yaşta antrenörlüğe başlamanın en büyük avantajlarından biri oyuncuların dilini konuşmaktır. Bunu çoğu altyapıda çalışan antrenörler unutuyor ve oyuncuların dilini konuşmakta çok zorluk çekiyorlar. Aynı zamanda oyuncular ile arasında olmayan büyük yaş farkı genç antrenörlere dezavantaj olabiliyor. Çoğu insan otoriter olmak için yaş farkının büyük olması gerektiğini zannediyor ama ben bunun antrenörlükte böyle olduğunu düşünmüyorum. Bir antrenörün oteriter olması için yaptığı antrenmanın kalitesi ve oyuncularla konuştuğu dil yaş farkından daha önemli ve bunu 13 senelik antrenörlük kariyerimde her gün farkına vardım.

Sevilla, Eupen, Wolfsburg, Stuttgart ve Bayern Münih'te staj yaptınız, size katkıları neler oldu? Farklı ülkeler size ne kattı? Jorge Sampaoli ile hiç görüştünüz mü?

Antrenör olarak kendimi geliştirmenin en hızlı ve iyi yolu başka antrenörleri izlemek ve onlarla futbol üzeri konuşmak olduğunu genç yaşlarda anladım ve bu yüzden farklı kulüplerde ve ülkelerde staj yaptım. Özelikle İspanya'da ve Jorge Sampaoli yanında yaptığım stajda futbola farklı bir perspektif kazandım. Sevilla dünyada en iyi altyapılarından birisine sahip ve profesyonel takımı son 8 senede Avrupa Ligi'ni 4 kez kazandı. Bunun arkasında en küçük detaylarına kadar hazırlanan bir planın ve seneler boyunca sabrın olduğunu kendi gözlerimle gördüm ve futbolda başarının seneler boyunca adım adım gelişmek ve sabretmek olduğunu perspektifime kattım.

Staj yaparken aynı zamanda da Mainz'da scout olarak görev yapıyordunuz. Ve 2 yıl boyunca orada Martin Schmidt ve Sandro Schwarz ile beraber çalışma şansınız oldu. Mainz deneyimi size neler kattı?

Antrenör olmak sadece günde bir veya iki sefer antrenman vermek değildir. Bunun arkasında scouting ve analiz gibi önemli faktörler var. Kendimi devamlı geliştirmek için iki yıl boyunca scout olarak farklı bir perspektife geçtim ve gözlemci olarak antrenör kariyerim için önemli bilgiler kazandım.

Bu zamana kadar çalıştığınız kişiler arasında sizi en çok etkileyen kim oldu?

Her çalıştığım antrenörden farklı şeyler öğreniyorum ve bunları kendi perspektifime katmaya çalışıyorum. Eupen'de Claude Makelele'de gördüğüm sakinlik ve yönetim stili, Stuttgart ve Hamburg'da çalışan Tim Walter'in analiz kabiliyeti ve Sevilla'da Jorge Sampaoli'nin "Marcelo Bielsa" dedikleri futbol oynama stili beni hepsi bugüne kadar antrenör olarak etkiledi.

Altyapı antrenörlüğü, maç analistliği, video analistliği ve scoutluk yaptınız. Son üç yıldır ise Uluslararası Baş Antrenör ve Eğitmen olarak Wolfsburg ve şu anda çalışmaya devam ettiğiniz Eintracht Frankfurt ile bu görevi yapıyorsunuz. Tam olarak göreviniz nedir?

Futbolun uluslararası bir spor olduğundan dolayı bu yüzden antrenörluk kariyerimde kendimi bu dalda geliştirmek ve farklı diller konuşmak istiyordum. Wolfsburg'dan sonra şimdi Eintracht Frankfurt için Çin'de bir akademi açtık ve burda en yetenekli oyuncuları yetiştiriyoruz. Aynı zamanda Çin antrenörleri ile beraber Çin futboluna uygun olan bir plan ve eğitim sistemi kurmaya çalışıyoruz.

Çalışmalarınızda teknolojiden ve verilerden ne sıklıkta faydalanıyorsunuz?

Özelikle video ve maç analizinde teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğini her gün görüyorum. Bundan Scouting'de ve maç hazırlıklarında çok faydalanıyorum. Teknoloji ne kadar hızlı gelişmiş olsa da futbol sonuçta sahada 22 oyuncu arasında oynanıyor ve bunu unutmamak gerek. Bir antrenör bir oyuncuyu teknoloji yönünden maça çok iyi hazırlamış olsa bile sonunda 90 dakika sahada kararları oyuncunun kendisi verir.

Gelecekte Remzi Kahraman kendini nerede görmek istiyor?

Bu güne kadar hiç kariyer planım olmadı ve hayatta ve futbolda düşüncem hep aynı. Sadece bir gün şampiyon olup ve kupalar kaldırmak için bunu yapmıyorum. Futbolu ve oyuncuları geliştirmeyi sevdiğimden dolayı bunu yapıyorum. Hayatta aynı felsefeyi uyguluyorum. Bence yaptığı işi seven birisi, hayatta ve futbolda yaptığı işi sadece bir gün bir yere gelmek için yapan birisinden daha başarılı ve mutlu olur. Bundan dolayı kendimi bir gün bir yerde görmek istemiyorum ve sadece futbol kariyerinde mutlu ve sağlıklı olmak istiyorum.

Almanlar oyuncu gelişiminde duruma çok farklı perspektiften bakıyor. Saha içi gelişimiyle beraber genç yeteneklerin bireysel ve psikolojik gelişimine de çok önem veriyorlar. Bu konuda sizi en çok etkileyen çalışma metodları ne olmuştur?

Sadece futbolda değil okulda da genç yetenekleri geliştirmek için psikolojik anlamda daha çok önem vermemiz gerekiyor. Bundan dolayı farklı futbol psikologlarıyla iletişimdeyim ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Gençlerle çalışmanın en zor ve dikkat edilmesi gereken noktaları nelerdir?

Çoğu altyapıda çalışan antrenörlerin hedefleri en kısa zamanda profesyonel takımlara çıkmak olduğundan dolayı genç oyunculara zaman vermiyorlar. Özelikle ergenlik çağında çoğu antrenörler oyuncuların futbol kalitesine değil, fizyolojik kalitelerine bakıyorlar.

Sizce Hennes Weisweiler akademisini farklı yapan nedir?

Hennes Weisweiler akademisini farklı yapan Alman Futbol Federasyonu'nun antrenörlere verdiği önemdir. Bir sene boyunca yapılan UEFA Pro lisansı zamanında antrenörlere bildikleri şeyleri tekrarlamaktan çoktan onları 'comfort zone' dedikleri yerden çıkarmak ve yeni bir perspektif vermeyi amaçlıyorlar.

Sizce Alman futbolunun ikinci bir “das Reboot”a ihtiyacı var mı?

Bence Alman futbolu ikinci bir "das Reboot'a" başladı zaten ve bunu U7, U9 ve U11 takımlarından değişen futbol sahaları ve antrenörluk lisanlarında uygulanan B+, A+ ve altyapı için getirdikleri farklı lisansları ile uygulamaya başlıyorlar.

Sizi etkileyen, hayata olan bakışınızı değiştiren bir kitap var mı?

Futbolla ilgisi olmayan bir kitap ama herkese önermek isterim: Unlimited Power - Anthony Robbins.

Futbola ve antrenörlüğe meraklı olan gençlere ne önerirsiniz? Mutlaka yapın veya uzak durun dediğiniz neler var?

Antrenörlüğe veya futbola başlamayı düşünen genç veya yaşlı olsun herkese tavsiye ederim. Sadece oyuncuları değil aynı zamanda insan kendisini geliştiriyor ve bazen sadece futbol için değil, hayat için önemli şeyler öğrenip yeni perspektifler kazanıyor.

REK Football Academy adında bir kurumunuz var, bu kurumun amacı nedir?

Bundesliga kulüplerin alt yapısında oynayan oyuncuların kendilerini pozisyonlarına göre daha detaylı ve efektif gelişmeleri için REK Football Academy'yi kurdum. Kendim antrenör olarak Bundesliga kulüplerin altyapılarında kazandığım tecrübeden dolayı bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum ve bu yüzden oyunculara bir alternatif sunmayı istiyordum.

Yorumlar