1970/71 sezonu oynanırken 1963/64’te başlayan Bundesliga’da herhangi bir takım bırakın art arda şampiyon olmayı, 2. kez bile şampiyonluk ipini göğüsleyememişti. 1964’te Gladbach’ın yönetimine gelir gelmez takımı Bundesliga’ya çıkaran Hennes Weisweiler’in planı sadece önümüzdeki yıla değil, önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak bir Gladbach oluşturmaktı. 1969/70 sezonu şampiyonu Gladbach, altyapısında yetişen ve 1967’de Hannover’e yolladığı genç yetenek Jupp Heynckes’i 1970’in yaz döneminde tekrar takıma dahil ediyordu.
Tarih 3 Nisan 1971.
Ligin 27. haftasına gelindiğinde Gladbach 38 puanla lider, onu 37 puanla 70’ler Alman futboluna Gladbach ile beraber damga vuracak bir diğer takım Bayern Münih izliyordu. Gladbach o hafta evinde, yani Bökelberg stadında ligin üst sıralarını kovalayan Werder Bremen’i ağırlıyordu. Bökelberg küçük bir stattı ve 1974’te Dünya Kupası’na evsahipliği yapacak olan Almanya’nın stadları arasında bulunmuyordu. Maçın 16. dakikası karşılıklı atılan gollerle 1-1 devam ederken teknik direktör Weisweiler maçın 35. dakikasında oyuna kahramanımız Herbert Laumen’i dahil etti.
Her şey maçın 88. dakikasında Günter Netzer'in kullandığı serbest vuruşuyla başladı. Kaleye tehlikeli şekilde gelen topa Bremen kalecisi Günter Bernhard ve Gladbach’lı Herbert Laumen yükselmişti. Bernhard topu kornere çelmişti ancak hızını alamayan Laumen kalenin içine girmiş, dahası şiddetiyle takıldığı kale ağlarıyla beraber kalenin sol direğinin kökünden kırılmasına sebep olmuştu.
Doğru okudunuz, “kırılan kale direği”. İyi de, koskoca alüminyum kale direği nasıl kırılır diye sorduğunuzu düşünüyorum. Şöyle ki; Almanya’da o yıllarda kale direkleri alüminyumdan yapılmıyordu. Bunun yerine 12x12 cm ölçülerinde tahtadan yapılıyordu. Laumen eminiz ki bu komik olayı belki yüzlerce kez anlatmıştır. “Hızımı alamadım ve kalenin içinde ağlara takıldım. O sıra kalenin yıkıldığını gördüm ve siper aldım. Olayın sonunda ağlara takılmış bir balık gibiydim” diye yorumluyor o anı.
Ancak olayın sonrası bu kadar komik değil. Stadın zemin yetkilileri çekiç ve çivilerle sahaya gelip kırılan yeri tekrar onarmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar, çünkü kırılan nokta esasen çürümüştü ve onarımı mümkün değildi. Kalan 2 dakika için birilerinin kale direğini tutmasını önerenler bile oldu ancak maçın 88. dakikasında o sezon ligde sadece 4. maçını yöneten hakem Gert Meuser itirazlara kulak asmadan maçı iptal etti.
Herkes maçın geri kalan 2 dakikasının tekrar oynanacağını düşünürken kötü haber 3 hafta sonra federasyondan gelmişti. Verilen zarar ve o an zararın onarılmaması sebebiyle Werder Bremen 2-0 galip sayılmış, üstüne Gladbach’a bin 500 Mark ceza verilmişti. Gladbach cephesi son derece öfkeliydi ve “Biz Bundesliga takımıyız, köy takımı değil” şeklindeki itirazlar dahi sonuçlanmıyordu. Taraftarlar maçlarda DFB’yi domuza benzetiyor, “çalınan şampiyonluğumuzu alacağız” posterleri yükseliyordu tribünlerden.
Öyle de oluyordu…
Olayın yaşandığı 27. haftada Gladbach'ın en yakın takipçisi Bayern Münih deplasmanda Kaiserslautern’e 2-1 yenilerek belki liderlik, belki de şampiyonluk şansını kaçırıyordu. 34. hafta sonunda ise Gladbach 50 puanla, Bayern Münih’in 2 puan önünde şampiyon olarak Bundesliga’da art arda şampiyon olan ilk takım oluyordu. Ancak sezona damgasını vuran olay bu olmayacaktı. Sonrasında ortaya çıkacak ve başka bir yazının konusu olan "1971 Bundesliga şike skandalı" ortalığı kasıp kavuracaktı. Kahramanımız Laumen ise sezon sonunda bu olayın yaşandığı rakip takım Werder Bremen'e transfer olmuştu.
Kale direkleri mi? Direğin kırık parçası bugün hala Gladbach’ın müzesinde hatıra olarak sergileniyor. Bu olaydan sonra Almanya'da kale direkleri artık tahta yerine alüminyumdan yapılmaya başlandı ve olayın belki de en karlı çıkanı ise o günden bu yana neredeyse tüm Bundesliga takımlarının kalesini üreten, aynı zamanda yedek kulübesi, tel örgüler gibi sportif malzemeler de üreten Schäper adlı şirket oluyordu. Şirket, kurumsal web sitesinde bu trajikomik olaya değinmeden edememiş.
Günümüzde ise Laumen'in Schäper markasının elçisi olarak "kalite kontrol" yaptığını söyleyebiliriz :)
Yorumlar