Çoşkun Taş. 1. Dünya Savaşı’nda Almanya’da gazi olan babanın 1935 Aydın doğumlu çocuğu. Ayrıca Süleyman Seba’nın takım arkadaşı, 1954 Dünya Kupası kadrosunda yer alan en genç oyuncu ve Köln Spor Akademisi’nden mezun olmuş ilk Türk.
Bu yazımda sizlere Türk Futbolu’nun emeklemekten koşmaya başladığı zamanlarda futbolculuk yapmış, yolu FC Köln’e de düşmüş olan bir futbolcunun; Çoşkun Taş’ın hikayesini anlatacağım…
Çoşkun Taş futbola 15 yaşında yani 1947 yılında lise okurken Aydınspor’da başladı. 1951’de Bursa’da düzenlenen Amatör Türkiye Şampiyona’sında dikkatleri üzerine çekmişti. Bu dönemde üniversite okumak için para biriktirmesi gereken Çoşkun Taş kendisine maaş bağlayabilecek bir kulüp arayışındaydı ve 1951’in Ağustos ayında aylık 275 liraya Beşiktaş’ta antrenmanlara başladı.
14 Mart 1954’de Beşiktaş İnönü Stadyumu’nda İspanya ile oynanan 1954 Dünya Kupası eleme karşılaşmasında ilk kez Türkiye Milli Takımı’nın formasını giydi. Maç 1-0 Türkiye’nin zaferiyle sonuçlanmasına rağmen Türkiye ilk maçı 4-1 kaybetmesinden ötürü üçüncü bir play-off karşılaşmasının oynanmasına karar verildi. İki takım bu üçüncü karşılaşmadan 2-2’lik beraberlikle ayrılınca bu sefer kura çekilmesine karar verildi ve çekilen kura sonucu Türkiye, tarihinde ilk Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandı ve Çoşkun Taş’da bu önemli kadronun en genç ismi oldu.
Türkiye turnuvanın ilk maçında Almanya ile karşılaştı ve maçı 4-1 kaybetti. 2. maçta Kore’yi 7-0’lık skorla mağlup etti. Çoşkun Taş son maç olan play-off maçında Almanya’ya karşı forma giydi ve maç 7-2’lik Almanya’nın zaferiyle sonuçlandı. Bu maç Çoşkun Taş’ın ilk ve son milli takım maçı oldu ve bu maçta Çoşkun Taş’ın rakibi olan Hans Schaefer,1959 yılında FC Köln’de arkadaşı olacaktı.
Mali Müfettiş olmak isteyen Çoşkun Taş’ın yabancı dil öğrenmesi gerekiyordu. Futbolu vesile edip Almanya’da kulüp arayışına başlayan Çoşkun Taş o dönemde Alman spor dergisi Kicker’ın Türkiye Temsilcisi Halit Kıvanç’ın FC Köln’ün efsaneleşmiş başkanı Franz Kremer’e yazdığı mektupla 1959 yılında 400 Mark maaşla FC Köln’e transfer oldu. 1960 senesinde FC Köln ile Almanya ikincisi oldu.
1961 yılında FC Köln’den Bonner SV takımına transfer oldu ve orda da 1 yıl futbol oynadıktan sonra 27 yaşında futbolu bıraktı.
Futbolu bıraktıktan sonra Köln Spor Akademisi’nde eğitim gördü. Futbol, vücut geliştirme, dil, masaj, kondisyon artırma gibi derslerin yanında akademiden mezun olmak için 30 sayfa kitap yazma mecburiyetinide yerine getirdi ve 8 ayda eğitimini tamamladı.
Akademi’den mezun olduktan sonra Alman bir kadınla evlenen Çoşkun Taş Ford Fabrikası’nda işe girdi. 31 yıllık çalışma hayatından sonra emekli oldu. Mahalli Futbol Federasyonu’nda yabancı takımlar temsilciliğide yaptı.
Evet… Çoşkun Taş’ın hikayesi böyleydi. Kendisi hemTürk Futbolu’nda hem de Alman Futbolu’nda önemli bir yere sahip. Hikayesinin genç futbolculara örnek olmasını diliyor, kendisine saygılarımı sunuyorum.
Yorumlar